Pärnu muusikafestival jõuab ARTE ekraanile

Pärnu Muusikafestival jõuab Arte ekraanile. Või nagu tabavalt ütles Jorma Sarv Facebookis: “Selle aasta ühe säravaima episoodi eest Euroopa muusikasuves hoolitses Pärnu. Eesti privileegid.” Kummardus meeskonnale, kelle hulgas on Baltic ID PR tööd teinud juba kolm aastat.

Eesti vanim ja väärikaim muusikafestival saab sel pühapäeval laia rahvusvahelise tähelepanu osaliseks. 20. septembri õhtul esilinastub kultuurikanalis ARTE Saksa nimeka režissööri Holger Preusse dokumentaalfilm “Drei Stardirigenten, eine Familie. Die Järvi’s und ihr Musikfestival in Estland”. Filmis on kaalukas panus ka ERR-i tegijail.

Näeme meeleolukat kokkuvõtet mullu suvel Pärnus toimunust – proovidest, säravamatest kontserdihetkedest ja lavatagusest elust fookusega festivali võtmefiguuridel Järvidel.

Režissöör Holger Preusse sõnul huvitas teda kolme tippdirigendi ühine tööprotsess.

“Lootsin saada aimu, millist rolli perekondlikud sidemed nende muusikategemistes etendavad,” rääkis Preusse. “Järvide klapp oli suurepärane, selle heatahtlikku mõju võis tunda igal sammul. Muusikat tehti rõõmu ja naudinguga. Õhkkond proovides oli pingevaba ja samas keskendunud, et jõuda kõrgetasemeliste esitusteni.”

Kaamerasilm on tabanud värvikaid hetki, kus Paavo Järvi teeb proovi Kristjan Järvi teosega “Korale for 80” (pühendatud Neeme Järvile), teose autor saalist ja isa kulisside vahelt kaasa dirigeerimas. Intervjuudest Paavo ja Kristjaniga jääb kõlama nende pühendumus Eesti muusika ja muusikute tutvustamisele maailmas, armastus Eesti vastu ja muusikategemise kirg, mis nakatab osalejaid nii laval kui saalis.

Filmi muusikaosale annavad tooni kaks heliteost – juba mainitud “Korale for 80” ja Dvořáki tšellokontsert, milles Eesti Festivaliorkestri ees soleerib kuulus Norra tšellist Truls Mørk. Filmis kõlava muusika on nii helis kui pildis salvestanud ERR-i meeskond pikaajaliste kogemuste ja hea muusikatunnetusega režissööri Ülle Õuna juhtimisel.

Berliini Produtsentide rühma kuuluv Holger Preusse meenutab Pärnus kogetut soojade sõnadega: “Enim läks südamesse festivali korraldajate, muusikute ja Järvi perekonna ääretult vastutulelik suhtumine meie filmigrupi tegemistesse. Koostöö ERR-i kolleegidega – kaameratiimi, režissööri ja produtsentidega sujus samuti perfektselt. Meid võeti vastu nagu häid sõpru. Jõudsime nautida ka kauneid päikeseloojanguid, hing muusikast pakil, tundes, et siia Pärnusse tahaks kindlasti tagasi tulla.”

Film linastub 4. oktoobril ka Saksa telekanalis WDR, seda esitleb Daniel Hope.

Projekt toimus 2019. aasta suvel, dokfilmi autoriteks on sakslased, ent võttegrupis osales ka Kristjan-Jaak Nuudi. Filmi tarbeks salvestatud kontsert toimus ERR-i jõududega, kontserdivõte oli ETV2-s ka suvel eetris.

Allikas: ERR